tur2.jpg

Hallo.

Her blogges det.

Rødbetesuppe

Rødbetesuppe

Det sies at rødbeten er den mest intense grønnsaken.

Omveger.no kunne like gjerne vært kalt Blindevei.no. Denne lille nettsiden eksisterer i et bortgjemt hjørne i verdensveven, litt som en skranten, pjusk, skittengrå hundevalp i et kull som er framavlet med tanke på atletisme, skinnende pels og rank holdning. Men så er det da en og annen som forbarmer seg over hundevalpen som ingen vil ha, og sånn er det også med denne bloggen: den har noen (én) trofaste lesere, som faktisk liker gråstein bedre enn gull.

Og dette er til, deg, trofaste leser: Du har kanskje du blitt vant til at når det skrives om supper her på bloggen, kommer gjerne oppskriften løst akkompagnert av noen betraktninger rundt et eller annet tema. Det er litt sånn jeg tenker det skal være rundt suppegryta, man skal snakke om ting. Mat og prat.

Men noen ganger er det ikke nødvendig å ta de dype samtalene om koronavaksiner, nåtidens tidsforbannelse eller Olav Kyrre. Noen ganger overrasker suppa så mye at det er den vi må vie hele samtalen til.

Og rødbetesuppe, det er godt det!

rødbetesuppe2.jpg

Hvem skulle tro det? Rødbetesuppe forbindes med østblokken, og har det egentlig kommet noe spisende fra det russiske kjøkken i det hele tatt? Det er i hvert fall ikke så det springer opp russiske og ukrainske restauranter på hvert gatehjørne, skjønt det ville vært en oppfriskende avveksling fra alle hamburgerrestaurantene som finnes i Oslo. Norges hovedstad må være byen i verden med flest hamburgersjapper i forhold til innbyggertall. Det er i det hele tatt lite som tyder på at vi nordmenn er så glade i lage mat som vi liker å gi inntrykk av: leilighetene våre bygges med så små kjøkken at det knapt er plass til å putte et par osteskiver på et knekkebrød der, men vi kjøper dem uansett, uten å stille krav til utbyggerne. Salget av ferdigpizza slutter aldri å stagnere. Vi liker å gi inntrykk av at vi er glade i – og gode til – å lage mat. Faktum er at vi er glade av å skryte de få gangene vi går på dyr restaurant. Men vi spiser aller helst hamburger, mye fordi det altså er det eneste tilbudet vi har når vi skal ut.

Blant oppskriftene på rødbetsuppe på nettet, er det opptil flere som anbefaler å spe på med en vodkashot. Det er litt sånn jeg så for meg rødbetesuppa: som en morsom partydrink eller noe som smaker såpass spesielt (man skal ikke si "vondt" om mat) at man tilsetter sprit for å i hvert fall få en snurr ut av et heslig måltid.

Jeg har ingen annen forklaring enn at det er den russiske relasjonen gjorde meg skeptisk. For kokt rødbete med smør er jo et av høstens absolutte kulinariske høydepunkter. Men det spises jo også lite rødbete i Norge generelt. Rødbete er rotgrønnsakenes pariakaste, bare såvidt mer populær nepe. Søtpotet har fått en renessanse blant hipstere og veganere. Ingefær brukes for smaken i hele Asia. Gulrot har alltid vært en folkefavoritt. Jordskokk serveres på de fineste restauranter. Rødbeten derimot, den finnes bare i grønnsaksdisken en kort periode på høsten, og da aldri alene: en enslig rødbete ligger tett i tett med andre rotgrønnsaker i en klaustrofobisk plastforpakning. Heldigvis finnes rødbeten i hopetall og året rundt i butikken på hjørnet, muligens smuglet fra Russland sånn at russere i eksil skal få mulighet til å mimre over bedre tider i fedrelandet mens de slurper i seg smaken av barndommen.

Oppskriften nedenfor er ikke den russiske eller ukrainske borsjen, men en variant som er kokt ihop på eget kjøkken. Etter hvert har jo bloggen fått litt erfaring med hvilke ingredienser som går sammen i ei suppe. Men først skal rødbeten framsnakkes litt mer:

 

  • Rødbete inneholder antikosidanten betacyanin. Betacyanin bidrar til å få rense leveren for giftstoffer, og rødbete er dermed bra å spise mot bakfylla.

  • Rødbete er også et afrodisiak, sies det. Dette er på grunn av innholdet av grunnstoffet boron, som finnes i rødbeten. Boron er relatert til produksjon av sexhormoner, sies det altså.

  • I rødbete finnes også aminosyren betain, som bidrar til at man føler seg mer avslappet. Betain brukes i andre former for å behandle depresjon. Og rødbete inneholder også aminosyren tryptofan, som omdannes til serotonin i kroppen. Serotoninnivået påvirker humør og søvn.

  • Rødbete kan brukes som lakmustest. Den blir rosa i kontakt med syre og gul i kontakt med basiske løsninger.

Rødbeten har enda flere gode egenskaper, men man trenger ikke andre grunner til å spise rødbetesuppe enn at den smaker fortreffelig.


Rødbetesuppe 

 Ingredienser

  • 3 store rødbeter

  • 1 gulløk

  • 7 dl grønnsaksbuljong

  • 1 ss kalvfond

  • 2 ss olivenolje

  • 2 dl fløte

  • Salt og pepper

Sånn gjør du

Skrell rødbeter og løk og hakk i passe store biter. Ha i kjele med olivenolje. Fres i et par minutter. Tilsett grønnsaksbuljong og kalvfond. La koke til grønnsakene er møre. Mikse med stavmikser til den er glatt. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Øyeblikk #7: Detalj fra stavkirke

Øyeblikk #7: Detalj fra stavkirke

Øyeblikk #6: Kysten

Øyeblikk #6: Kysten