tur2.jpg

Hallo.

Her blogges det.

Baby i telt

Baby i telt

Bortskjemt babys soverutiner spolerer pappas drømmeferie.

 Babyer trenger søvn. Får de ikke nok søvn, kan de bli helt rare når de blir store. Faktisk er søvn så viktig for oss at det egentlig er en gåte at vi ikke sørger for å få nok. Søvnmangel kan knyttes til alt fra fedme til Alzheimer.

 Så ja, jeg er opptatt av at min baby skal få nok søvn, og at hun skal sove til forholdsvis faste tider. Men det er jo grenseløst irriterende når pappa skal krysse av bøttelistas sommeraktiviteter – som i anledning baby nettopp er lagt opp for å være lavterskel – og så går det ikke an å få til noe som helst fordi vi må respektere babyens sovetider.

Leker og strandmatte må med, men det er mye moro på utsiden av matta også.

Leker og strandmatte må med, men det er mye moro på utsiden av matta også.

Fra vi våkner til dagens første soveøkt har vi snaue tre timer. På den tida det tar å komme seg på beina – klokka er jo sjelden mer enn seks, og ofte også fem – pakke teltet, lage og fortære mat, er det bare én time igjen til hun skal sove igjen. Man rekker ikke å krysse av noe på bøttelista på en time, så sant det ikke er å slå et slag krokett. Vanligvis tar det jo mer enn en time å bare lappe et sykkeldekk. Verken dét eller krokett er på sommerens bøtteliste.

 Første soveøkt burde dermed gå med til å forberede seg til tiden fram til andre soveøkt. Dessverre må denne tiden benyttes til å hente igjen egen søvn. For man kan bli rar med søvnmangel selv i voksen alder. Når da babyen endelig våkner, klar for en ny runde med å gjøre babyting (krabbe, bable, spise, være søt), må vi starte helt på nytt igjen: pakke sovesaker, lage mat, spise mat og generelt stelle oss.

 Og plutselig har mye av den produktive tiden fram mot andre soveøkt rent ut i sanden (noen vil her kanskje protestere og si at å mate å og stelle sitt eget avkom ikke er tid i sanden, men til dem vil jeg si at sommeren i Norge er kort, og bøttelista lang).

Rutine for første soveøkt: ned med telt og opp med hengekøyer.

Rutine for første soveøkt: ned med telt og opp med hengekøyer.

Noen ganger er andre soveøkt så kort at vi må presse inn en tredje. Da er det bare å gi opp dagen og heller satse på at neste dag, da skal det bli annerledes og vi skal klare å gjøre noe fornuftig (igjen, kort sommer, lang liste).

 Om andre soveøkt ikke er altfor kort, har vi et lite vindu fram til kveldsstell. På den tiden skal vi klare å pakke alt inn i bilen, for det har vi jo tatt ut sånn at vi i hvert fall har alle bekvemmeligheter tilgjengelig mens vi venter på at hun skal våkne igjen. Å pakke en feriebil er som å prøve seg på et avansert tredimensjonalt Tetris-brett. Tiden går.

Pakking. Vogn fyller halve det romslige bagasjerommet, men den må med; prinsessa på erta har særegne sovevaner.

Pakking. Vogn fyller halve det romslige bagasjerommet, men den må med; prinsessa på erta har særegne sovevaner.

 Når bilen endelig er ferdigpakket, må vi selvsagt stoppe på butikken for å kjøpe bleier eller noe annet bare en baby har bruk for. Tiden går, for en matbutikk i fellesferien er som et festivalområde: folk virrer rundt mellom varehyllene i sandaler og shorts på jakt etter kos. I kassakøen står de med brus og pottis og pølser og lomper i handlekurvene. Vi som trenger nødvendige ting, burde egentlig hatt en prioritert kø. Tiden går.

 Ferdig i butikken er vi endelig på vei til dagens aktivitet, for eksempel en småtopptur. Før vi legger i vei må selvsagt babyen få ny bleie og gjerne litt mat. Så må vi selvsagt pakke ut det meste av bilen, for dagstursekken og turskoene ligger selvsagt innerst i bagasjerommet. Vi lemper pikkpakket inn igjen uten noen tanke på nøye organisering, noe vi selvsagt vil betale for når vi kommer tilbake.

 

Rot i camp er uunngåelig.

Rot i camp er uunngåelig.

Endelig klare. Men da får mamma for seg at turen kanskje er litt for langt for babyen. Det er jo så varmt og sterk sol. Pappa protesterer stille, men synlig, men må til slutt innrømme at det er jævlig varmt, og at joda, hensynet til babyen tross alt må gå foran.

 Så da lempes dagstursekk og sko inn i bilen igjen, babyen spennes fast i setet som må graves fram blant alt utstyr som tidligere ble lempet inn i bilen. Vi setter kursen mot dagens teltplass, og så prøver vi igjen i morgen.


Her er noen åpenbare tips for telt med baby:

  •  Undersøk godt på forhånd sånn at du finner en egnet teltplass uten at det blir for langt å gå.

  • Ha med en strandmatte eller teppe der babyen kan boltre seg.

  • Det er mulig å gå turer, men hold ambisjonsnivået lavt.

  • Ta med en god stol, for det kan fort bli litt tid i camp.

  • Om du på død og liv er en av de snobbene som skal lage all babymat fra bunnen selv, så ta en pause på telttur. Kjøp noe ferdigmat, barnet blir ikke avhengig av den maten etter bare noen dager.

Linsesuppe

Linsesuppe

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe