tur2.jpg

Hallo.

Her blogges det.

Timber!: Bjellesauen kommer

Timber!: Bjellesauen kommer

Noen gode ideer eregentlig poengløse.

Stisyklister beskyldes ofte for å komme fort og lydkløst på uforvarne fotgjengere. Personlig skjønner jeg ikke at sykkelen min oppfattes som en stillegånde maskin, et smygende ullteppe på hjul som sniker seg opp på knickersadelen og leverer potensielle hjerteinfarkt. Kjedet spretter, bosset tikker høyt, og som regel skriker bremsene i tillegg.

Jeg tror sykkelen min er gjennomsnittlig på støyskalaen, men det er tydeligvis mange tunghørte som går tur der ute. Så beskyldninger om at vi syklister skremmer vannet av turgåere med våre syklister skodd i tøfler, må vi visst bare leve med, og da er en ringeklokke et ok verktøy.

Artig dings, men hva er egentlig poenget?

At vi da i neste åndedrag blir beskyldt for å ødelegge de fredfulle øyeblikkene ved å støye for mye, er et paradoks jeg ikke skal kommentere her. Livet er fullt av paradokser, og dem som vil snakke ned andre, klarer alltid å lire av seg et idiotisk - og ofte selvmotsigende - argument som kler personligheten deres.

Men vi skal altså snakke om å gjøre seg bekjent i skauen uten å skremme livskiten ut av andre som ferdes der. Vi skal snakke om Timber!.

Timber! er ei ringeklokke, eller snarere en bjelle, som tidlig skal varsle fotgjengere om at det kommer en gærning på sykkel og at alle må ut av stien eller lide konsekvensene. Varselet presenteres i en behagelig og vennlig klang, og man kan fort tenke at her kommer det et lam på speed.

Jeg har selv testet denne bjella i hundreoghelvete på noen av de - for syklister - raskeste og - for fotgjengere - mest brukte stiene i Oslo.  Og det funker. Når jeg rundet svingene, hadde folk tatt oppstilling utenfor stien og undrer hvor lyden kommer fra, og du kan uhindret rase forbi. Litt som et utrykningskjøretøy som får fritt leide. Hva slags ansiktsuttrykk tilskuerne hadde etter at jeg hadde passert, får jeg aldri vite, men jeg antar det var lite beundring og mye irritasjon.

Et alternativ til ringeklokke? Hva med bare å bruke en vanlig ringeklokke?

Faktum er at å bruke en bjelle for å rydde stien, sånn at jeg kan sykle som en villbass, er noe av det flaueste jeg har gjort. En bjelle gjør ikke at jeg eller andre har rett til å sette alle hensyn til andre brukere av stier til side. Det går ikke an å legge høfligheten til side, og man skal fremdeles bremse og være hyggelig. Det mener nå i hvert fall jeg.

Greia er at denne bjella oppmuntrer til råsykling, nettopp fordi den gir andre en advarsel. Hva er ellers poenget med en konstant lyd? Hvorfor kan man ikke i stedet bruke en vanlig ringeklokke eller et "hei, står til?" som varsel for å kommunisere med andre? Nok en negativ effekt er at du selv blir gal av den bjellingen etter kort tid. Noen timer med sauebjella på styret, og jeg var redd jeg hadde fått en permanent hørselsskade. Å telle sauer for å få sove om kvelden var uaktuelt, for bjellene deres overdøvet den søvndyssende effekten.

Timbr er en kul dings, og den kan slås av når du ikke ønsker å bli gal av pling-pling. Men jeg har tatt den av styret. Jeg vil ikke at folk skal tro det kommer en sau i full galopp, og så er det bare en stisyklist som tror han har funnet et perfekt alibi for å sykle som besatt. Jeg fortsetter med å si "hei" til jeg finner en annen kul plingende dings.

30 utenetter: 23 utenetter: En statusrapport

30 utenetter: 23 utenetter: En statusrapport

30 utenetter: Elsykler har ikke sjel

30 utenetter: Elsykler har ikke sjel